3 BAKTERIA BAHAYA YANG BOLEH BERLAKU JIKA ANDA BERENANG DI KOLAM TERBUKA. JANGAN SERONOK JE..KELAK MERANA!!

3 BAKTERIA BAHAYA YANG BOLEH BERLAKU JIKA ANDA BERENANG DI KOLAM TERBUKA. JANGAN SERONOK JE..KELAK MERANA!!

 

olam renang adalah tempat yang paling kerap dilawati sebagai tempat untuk berenang. Seperti yang kita tahu berenang di kolam renang sangat menyeronokkan kerana airnya bersih dan bersih sehingga kami mengandaikan bahawa kolam bebas dari bakteria berbahaya.

Tetapi anggapan itu sebenarnya salah. Menurut kajian yang dijalankan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit , mendedahkan bahawa terdapat banyak bakteria berbahaya yang tersembunyi di dalam kolam.

Bakteria berbahaya boleh masuk ke dalam badan dengan mudah apabila orang itu berenang di kolam renang. Belum lagi terdapat beberapa orang yang secara tidak sengaja menelan air kolam dan ia memudahkan bakteria masuk ke dalam badan. Hasilnya pastinya boleh menyebabkan sakit ringan.

Melaporkan dari Healthmeup, bakteria berbahaya berikut yang bersembunyi di dalam kolam.

  1. E.coli

Escherichia coli atau E.coli adalah bakteria berbahaya yang terdapat dalam kolam renang. Bakteria ini boleh menyebabkan cirit-birit, mual, muntah.

  1. Cryptosporidiosis

Bakteria ini biasanya tersebar melalui bahan kimia yang digunakan untuk membersihkan kolam renang. Bakteria ini boleh menyebabkan kekejangan perut, demam, dan senak.

  1. Pseudonomas

Bakteria ini tumbuh dalam persekitaran berair hangat seperti kolam renang yang terdedah kepada pendedahan matahari. Bakteria ini sekurang-kurangnya boleh menyebabkan jangkitan kulit dan kerengsaan telinga.

Baiklah itu bakteria berbahaya yang bersembunyi di kolam tanpa anda tahu dahulu. Berenang di kolam adalah baik-baik saja, selagi tidak terlalu lama dan pilih kolam yang kelihatan persekitaran yang sihat.

 

 

7