Apa Perlu Dibuat Jika Kawasan Rumah Dipenuhi Anjing LIAR Dan Mengepung Budak

Apa Perlu Dibuat Jika Kawasan Rumah Dipenuhi Anjing LIAR Dan Mengepung Budak

Disebabkan kes terbaru tentang penduduk kampung R4CUN anjing dikawasan sekitar sehingga m4ti. Admin cuba mencari cara terbaik untuk selesaikan masalah.

Yang pertama, report pada pihak berkuasa dan viralkan di facebook. Kemungkinan akan ada rescuer yang sanggup datang turun untuk menyelamatkan mereka. Tapi jikalau tak ada tindakan daripada pihak berkuasa dan tiada rescuer yang sanggup selamatkan mereka

Ada banyak lagi humane way untuk kurangkan populasi anjing terbiar and nak elak kan mereka dari serang manusia.. mungkin bukan sekarang kesan, but kalau work dari skrg, it will be better in the future

1) cucuk pts sebab dia mati bukan dalam keadaan terseksa mcm makan racun.. kalau manusia pun boleh pts and cakap tu salah satu cara mati paling kurang sakit, kenapa tak buat benda yang sama dekat anjing yang ganas?

2) kalau takut rabbies, kita boleh panggil NGO khas untuk cucuk vaccine sekaligus mandulkan mereka untuk kurangkan populasi.. memang ada satu NGO yang offer untuk vaccine rabbies and sekarang mereka buat operasi dekat Sri Lanka untuk vaccine and mandulkan semua anjing

Sila rjuk page ni
https://www.facebook.com/MissionRabies/

3) manusia kena lah bermurah hati bagi mereka makan dan minum sebab anjinh aggressive bila mereka dalam keadaan lapar dan terancam, contoh paling mudah di Turki, sebuah negara islam di mana anjing pun diberi makan dan layanan sepatutnya dan jarang saya dengar ada kes mcm anjing agressive dan rabies sebab komuniti berkerja sama untuk elakkan benda tu terjadi..

4) serangan anjing agressive boleh berlaku kalau anjing dalam keadaan trauma sebab pernah disakiti atau didera, jadi ajar anak2, komuniti untuk hentikan sebarang kekasaran terhadap binatang.. kadang2 mereka duduk diam pun kena baling batu, jadi berubah menjadi agressive adalah satu tindakan untuk mengelakkan mereka menjadi mangsa

Macam2 perubahan kita boleh buat klau kena dengan cara.. ada banyak cara untuk hidup aman dan tenang dengan semua makhluk Allah sbb Allah bg manusia kelebihan untuk berfikir dan menjadi khalifah.. jadi, gunakan kelebihan yang ada untuk berlaku adil terhadap semua makhluk Allah..

1