Asap Dukhan Pernah Berlaku Pada Tahun 1815?

Asap Dukhan Pernah Berlaku Pada Tahun 1815?

THE YEAR WITHOUT A SUMMER

1. Dua tiga hari ni kecoh pasal dunia akan berada dalam kegelapan.

2. Adakah pernah tercatat dalam sejarah modern bahawa telah berlaku kegelapan berpanjangan secara global? Jawapannya ialah YA.

3. Volcanic eruption di Mount Tambora Indonesia pada tahun 1815 menyebabkan Eropah berada dalam “kegelapan” pada tahun 1816.

4. How could it happen? Of course, science has provided the explanation.

5. Letupan Mount Tambora pada tahun 1815 adalah antara yang paling besar pernah tercatat, lebih besar dibandingkan dengan letupan Krakatoa pada tahun 1883.

6. Letupan yang besar memecut gas sulphur dioxide ke upper atmosphere, or stratosphere.

7. Gas sulphur dioxide bertindak balas dengan wap air membentuk sulphuric acid.

8. Lapisan kabus sulphuric acid terbentuk di upper atmosphere dan dibawa oleh angin to circle the globe.

9. Lapisan tersebut menyerap dan memantulkan cahaya matahari menyebabkan tidak cukup cukup cahaya matahari sampai ke permukaan bumi.

10. Kesannya ialah global cooling, dianggarkan suhu di Eropah turun sebanyak 3 darjah, salji turun walaupun ketika summer.

11. Kekurangan cahaya matahari juga menyebabkab tanaman tidak boleh lakukan photosynthesis, maka food chain was disrupted dan terjadi masalah kebuluran di Eropah pada tahun 1816.

12. Kadar kematian cukup tinggi. dead bodies were everywhere, kejadian malang ini inspired Mary Shelley untuk menulis buku mengenai hidupkan semula orang mati, and the book entitled Frankenstein.

13. Rujukan untuk bacaan ada di ruang komen.

Sumber: PW COMMUNITY

3