Beruk Ditangkap Dan Dicat Dengan Warna Merah

Beruk Ditangkap Dan Dicat Dengan Warna Merah

Viral di media sosial seekor monyet dit4ngkap dengan kaki dan tangannya diik4t pada buah durian oleh lelaki yang dipercayai pemilik kebun tersebut. Dalam kejadian yang tidak diketahui lokasi kejadiannya, sumber mendakwa monyet itu ditangkap kerana didapati menc uri buah durian.

Akibatnya, kaki dan tangannya diik4t pada buah durian agar tidak dapat melarikan diri. Berdasarkan video viral itu, pemilik kebun mem4rahi haiwan itu tanpa henti kerana ber4ng dengan perbuatan haiwan itu yang mencu ri hasil kebunnya.

Dengan wajah yang tidak mengerti apa yang diperkatakan, haiwan itu seperti redha diperlakukan sedemikian. Netizen di media sosial menyel4r tindakan pemilik kebun yang dianggap menz4limi haiwan itu. Netizen juga mengesyaki lelaki terbabit telah mewarnakan monyet itu dengan cat warna merah sebagai huk uman.

Namun tampil seorang netizen mendakwa lelaki dalam video viral itu bukan menz4limi haiwan tersebut, tetapi lebih kepada amalan petua yang diamalkan oleh orang-orang lama.

“Apek tu tak bu nuh pun beruk tu, cuma dia pasang jerat dan cat jer kat beruk untuk bagi peringatan kepada beruk lain. Beruk ini datang berkumpulan, jadi apabila seekor dah kena cat, tak akan ada lagi yang berani datang ke kebun itu.

“Beruk suka jatuhkan buah pramatang. So biasanya buah yang masih muda semua beruk akan jatuhkan. Ini pengalaman jer, arwah atok yang ajar cara ini,” katanya.

Sumber: THE REPORTER

4