Inilah Yang Terjadi Setiap Hari Kepada Gajah Di India

Inilah Yang Terjadi Setiap Hari Kepada Gajah Di India

Seorang pengguna twitter bernama Aditya Panda telah memuat naik sebuah rakaman video yang terjadi kepada seekor gajah di laman twitter. Video itu telah mendapat sambutan yang hangat dan viral dengan cepat di laman sosial, lebih daripada 50 ribu tweet serta 68 ribu likes pada video tersebut.

Dia telah menulis caption. “Jika anda terkejut dengan apa yang terjadi pada video ini, ketahuilah perkara ini terjadi hampir setiap hari di setiap lokasi di india. Inilah kesan kepada alam sekitar akibat pembangunan yang tak berhenti. Kita tak boleh bina bangunan di setiap tempat, manusia ini seperti kumman kepada alam sekitar”.

Dalam video yang dimuat naik dengan jelas kita dapati gajah tersebut telah terlaangggar kereta api dan menyebabkan kakinya paatah serta tulang rusuknya reemuk. Dia cuba lari pergi daripada kawasan tersebut dengan kudratnya sedaya upaya. Pihak sukarelawan cuba menyelamatkan gajah tersebut namun tidak berjaya dan akhirnya gajah tersebut telah pun meninggalkan dunia ini. Begitulah kesan pembangunan kepada alam sekitar.

2