Kenapa Buat Kucing Sampai Macam Tu?

Kenapa Buat Kucing Sampai Macam Tu?

Kucing adalah haiwan kesukaan ramai dan selalu menjadi haiwan ternakan ramai orang di Malaysia. Sikap mereka yang gedik dan suka mencari perhatian menyebabkan mereka menjadi lebih glamour sebagai haiwan paling comel.

Namun begitu, walaupun ramai yang suka akan kucing, tapi tak ramai yang bertindak untuk menjaga dan merawat mereka dengan baik. Hanya segelintir sahaja yang menjadi pencinta kucing malaysia.

Satu rakaman video menyaksikan seekor anak kucing tak berd4ya diik4t tali lalu diher3T menaiki motosikal tular di laman media sosial beberapa hari ini. Video berdurasi 15 saat itu menunjukkan dua orang lelaki menunggang motosikal dengan sengaja mengh3ret haiwan berkenaan.

Rakaman itu walau bagaimanapun mendapat kecaman rata-rata netizen yang dianggap kej4m dan menyiks4 binatang.

Menurut laporan media, pelaku merupakan penduduk daripada wilayah Pekalongan, Jawa Tengah. Bagaimanapun hal ini telah mendapat perhatian polis dan identiti kedua-dua suspek telah dikenal pasti.

Siasatan mendapati bahawa suspek telah memukul kucing sehingga m4ti sebelum bertindak mengher3t b4ngkai haiwan terbabit dengan motosikal.

Sebelum itu, suspek turut mendakwa mendengar ‘suara’ yang menyuruhnya melakukan ‘p3mbunuhan’ itu sebelum mengikat dan mengheret bangkai kucing sambil menunggang motosikal.

4