Majlis Perbandaran Merampas dan Seekor Chihuahua 3 Ekor Kucing Kerana…

Majlis Perbandaran Merampas dan Seekor Chihuahua 3 Ekor Kucing Kerana…

Baru-baru ini, terdapat empat ekor haiwan peliharaan yang telah disita oleh Majlis Perbandaran Selayang (MPS) di Taman Bidara, Batu Caves, lapor The Star.  Menurut laporan itu, seekor Chihuahua dan tiga ekor kucing diambil dari dua pangsapuri selepas beberapa jiran membuat aduan mengenai haiwan peliharaan yang menyebabkan gangguan di kawasan itu.

Kredit: The Star

Ahli majlis MPS, Mohd Kassim Packiry, berkata bahawa pangsapuri Casa Mila dan Casa Victoria telah membuat banyak aduan terhadap pemilik haiwan kesayangan kerana menjaga haiwan kesayangan di unit mereka dan mendakwa bahawa haiwan kesayangan itu menjadi gangguan sejak April 2018.

Beliau dipetik sebagai berkata,

“Apabila menerima aduan, MPS menjalankan siasatan dan mencatat maklum balas daripada jiran-jiran lain.” “Berdasarkan input, kami mendapati bahawa penduduk telah terganggu dengan Chihuahua yang menyalak tanpa henti sementara pemilik kucing membiarkan kucing mereka berkeliaran.”

Tidak hanya itu, Mohd Kassim menjelaskan bahawa haiwan-haiwan peliharaan telah dirampas kerana pemilik rumah tidak dibenarkan memelihara haiwan peliharaan di bangunan tinggi. Beliau turut berkata, “Pada minggu pertama bulan Jun, MPS memberi peringatan lisan. Sesetengah pemilik memindahkan haiwan kesayangan mereka sementara yang lain tidak mengendahkan nasihat MPS. “

Mohd Kassim menjelaskan bahawa pada minggu kedua bulan Jun, mereka terpaksa mengeluarkan enam notis di bawah Seksyen 82 (11) Akta Kerajaan Tempatan 1976 kepada pemilik haiwan peliharaan kerana menyebabkan gangguan kepada penghuninya di pangsapuri.

Sumber: ERA BARU

4