MASIH INGAT DENGAN KEMBAR SIAM PERTAMA YANG BERJAYA DIPISAHKAN? SETELAH 40 TAHUN, BEGINI KEHIDUPAN MEREKA. MENGHARUKAN!

MASIH INGAT DENGAN KEMBAR SIAM PERTAMA YANG BERJAYA DIPISAHKAN? SETELAH 40 TAHUN, BEGINI KEHIDUPAN MEREKA. MENGHARUKAN!

Pada 10 September 1979, hospital NTU di Taiwan melakukan pembedahan selama 12 jam, dan berjaya memisahkan 2 kakak-adik kembar siam ini. Ini adalah operasi kembar siam pertama yang berhasil dilakukan di Asia, dan juga operasi ke-4 di seluruh dunia. Dan sepasang kakak adik ini adalah Cong Ren dan Cong Yi. Pada umur 3 tahun, mereka harus memakai banyak selang ditubuh mereka. Tidak kira dibedah atau tidak, ramai yang mengatakan bahwa umur mereka tidak akan lama.

Namun setelah mereka berdua selesai dibedah, mereka pulih dengan cepat. Setelah itu, mereka berdua membesar dengan normal. Hari ini mereka sudah umur 40 tahun! Dan si adik, Cong Yi sudah berkahwin dan memiliki 2 orang anak.

 

 

 

 

Pada tahun 2014, Cong Yi berkahwin dan pada tahun lalu bulan 6, mereka dianugerahi sepasang anak kembar yang comel. Cong Yi sangat berterima kasih dengan isterinya, selama 10 tahun ini, isterinya menemani dia bersama-sama menempuhi segalanya, ia juga mengatakan “cinta ini akan diteruskan kepada kedua anaknya.”

 

 

 

Bekas pengurus hospital NTU juga sangat terharu, kerana beliau tidak pernah menyangka dapat menjadi saksi di hari pernikahan Cong Yi. Kakaknya, Cong Ren, juga sangat senang melihat adiknya sudah memiliki anak, hidup yang baru dan penuh kebahagiaan, tentu saja sebuah tanggung jawab yang baik!

 

 

 

3