Puluhan Buaya Naik Ke Kampung Menyebabkan 1000 Penduduk Lari Bertempiaran

Puluhan Buaya Naik Ke Kampung Menyebabkan 1000 Penduduk Lari Bertempiaran

Kejadian banjir besar yang melanda Australia menyebabkan penduduk di timur laut negara itu terpaksa dipindahkan, manakala ratusan ekor buaya terlepas dan memenuhi jalan raya di negara itu.

Situasi yang menimbulkan kekecohan itu menyebabkan bantuan pihak tentera terpaksa digunakan untuk mengawal keadaan termasuk membantu meletakkan beg pasir.

Pasukan tentera juga menyelamatkan penduduk yang terperangkap di atas bumbung susulan hujan monson yang berterusan di Queensland.  Penduduk semakin berjaga-jaga kerana bimbang berdepan kehadiran reptilia ganas itu.

Buletin Townsville memaklumkan pihaknya turut menerima laporan berkaitan kehadiran buaya air masin di kawasan yang dilanda banjir.

Situasi itu juga menyebabkan pasukan kecemasan bergegas ke lokasi apabila sebanyak 18 buaya dikesan di kawasan penempatan tersebut

Lebih 1,100 orang awam menghubungi pasukan kecemasan untuk mendapatkan bantuan, demikian kata Ahli Parlimen Queensland, Annastacia Palaszczuk.

Malahan, kira-kira 400 penduduk Townsville telah mendapatkan perlindungan di kem tentera Lavarak, selain itu, pasukan Bulan Sabit Merah juga turut membantu merawat penduduk yang tercedera.

“Kejadian ini yang pertama berlaku dalam masa 100 tahun, memang tidak dijangka,” kata Palaszczuk.- mStar