Rupanya Sejak Daripada Sekolah Lagi, Pelajar Dididik Untuk Buat Begini Pada Anjing

Rupanya Sejak Daripada Sekolah Lagi, Pelajar Dididik Untuk Buat Begini Pada Anjing

Kebelakangan ini kita banyak mendengar tentang kepupusan haiwan seperti badak sumbu, kura kura tanpa cangkerang. Banyak juga kita mendengar tentang tabiat manusia kepada haiwan.

Tapi daripada manakah perkara ini terjadi, apakah punca yang menyebabkan perkara sebegini terjadi kepada haiwan yang dilakukan oleh manusia.

Animal malaysia membongkarkan satu buku sekolah yang mengajar tentang perbuatan seorang budak yang dilakukan kepada haiwan

Dalam buku itu menulis satu perkataan yang maknanya melempar. Perkataan ini boleh digunakan ketika melempar bola besi, melempar cakera atau sebagainya. Namun perkataan yang digunakan adalah melempar batu kepada anjing.

Sejak daripada sekolah rendah, pelajar telah dididik ianya adalah normal dan biasa untuk melempar batu kepada anjing. Buku ini adalah buku tiga bahasa yang bertujuan mengajar pelajar bahasa cina, english dan juga melayu.

Patutlah kekej4man terhadap haiwan berleluasa dalam negara ini. Sukatan pembelajaran mengajar kanak-kanak bagaimana cara membaling batu terhadap anjing. Walaupun buku ini bertujuan mengajar pelajar berbahasa cina namun tidak sepatutnya mereka menulis buku seperti ini.

Mentality ini perlu perubahan dan silibus untuk masyarakat perlu pembaharuan nilai-nilai murni.

1