Tolong Berikan Saya Sedikit Makanan, Saya Dalam Keadaan Lapar

Tolong Berikan Saya Sedikit Makanan, Saya Dalam Keadaan Lapar

Kasihankan lah saya. Saya lapar dan hanya mahu sedikit makanan. Saya minta maaf dgn keadaan serba buruk saya ini, tapi saya sangat lapar dan dalam kesa kitan.

Begini lah kata kata kakak jaga gerai bila kami berjumpa. Kakak cakap kucing datang ke gerai dia…duduk sebelah dia dan mendongak tengok saya seperti ingin menyampaikan sesuatu.

Ramai ramai org yang berniaga di situ, kakak ni juga la yg c kucing kunjungi sebab kakak ni murah hati. Selalu bagi makan mana-mana kucing gelendangan yg sering dibuang oleh pemilik. Memangnya tempat tapak gerai ini ialah hot spot utk pemilik kucing dan anjing membuang peliharaan mereka.

Bila saya respond dan tiba ditempat kejadian, kycibg masih lagi tidak berganjak duduk dekat kaki si kakak.
Bila kakak ni bergerak, kucing ni akan usahakan tuk mengejar dan sentiasa mahu dekak.

Terkejutnya kami bila melihat keadaan c kucing ini. Bagaimana dia bole kekal hidup selama ini amat menakjubkan. Kucing ni kita namakan Maggie ya bab masa jumpa, dia tengah dudk atas plastik maggie mee.

Separuh drpd muka Maggie suda buruk. Hanya kelihatan kulit bergantung. Isi muka disebelah kiri Maggie suda habis dimakan giuk termasuk biji mata. Bole kelihatan tulang dan rahang disebalik kulit yg tergantung.

Manusia mungkin suda tidak mampu menanggung derita sedemikian, tapi Maggie masi mahu teruskan utk hidup dan tahu hanya insan yang bergelar manusia bole membantu.
Walau sakit dan lapar entah dah berapa lama…Maggie tidak mahu mengalah dgn ajal.

Maggie suda dibawa ke Shakalaka Vet Care and Surgery Putatan untuk rawatan.
Vet segera letak iv drip sebab Maggie sangat dehydrated.

Bila air dah cukup dalam badan, vet bagi sedative tuk bersihkan luka dan keluarkan banyak maggot yg sedang aktif membaham muka Maggie. Kata vet Maggie kena diwardkan tuk pastikan ubat yg diberi memberikan response positive.

Petang tu, Maggie suda bole makan dan minum sendiri. Namun falam jangka masa 2 ke 4 hari dianggap sebagai kritikal sebab takut Maggie akan scepcetemia. Kami memohon setiap individu yang kasihankan kucing stray seperti Maggie tuk menderma sekecil RM10 bagi membantu kos rawatan.

Dana tuk Maggie bole disalurkan terus ke kaunter Shakalaka Vet Care and Surgery atau ke FB Adrienne Godfrey Johniu

 

1